2 maart 2020

Tips tegen een griepaanval op kantoor

Sinds 12 februari heerst er een nationale griepgolf in Nederland. Gezondheidsinstituut Nivel houdt zich sinds 19710 bezig met het meten van hoeveel mensen zich bij de huisarts met griepverschijnselen melden. Zodra meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een griepepidemie. Een griepvirus is niet alleen vervelend voor de patiënt zelf, maar ook voor werkgevers.

Eén snotterende collega kan een voorbode zijn van een griepgolf op de werkvloer. Hoe kan men voorkomen dat mensen bij bosjes geveld worden door hetzelfde virus? Gelukkig waarschuwen collega’s elkaar wel wanneer ze griepverschijnselen hebben. Maar is het melden alleen wel genoeg? Hieronder staan een aantal tips tegen griep, om de kans om ziekteverzuim te verminderen.

Handen wassen
Een griepvirus verspreidt zich eenvoudig door de lucht en via de handen. Handen wassen is essentieel voor het voorkomen hiervan. Het is belangrijk regelmatig de handen te wassen: na een toiletbezoek, voor het eten, na het niezen of hoesten. Door aanraking met besmette plekken, zoals bijvoorbeeld de deurklink, kan een griepvirus via de mond binnen komen.

Niezen
Bij een verkoudheid of niesaanval niet in de handen niezen. Hiermee verspreid zich de griep namelijk eerder dan wanneer er in een zakdoek of in de elleboogholte wordt geniest.

Kijk uit voor grepen
Het toetsenbord, de deurklink, de wastafelkraan, zeepdispensers en spoelknoppen op de wc zijn allemaal een bron van besmetting. Het zijn mogelijke geïnfecteerde plekken. Op deze plekken zitten soms meer bacteriën dan op de grond. Zorg ervoor dat er elke dag wordt gereinigd met een desinfecterend schoonmaakmiddel. Hiermee wordt het besmettingsgevaar op deze plekken beperkt.

Voldoende drinken tegen de griep
Uitdroging heeft samen met hoge werkdruk en weinig slaap een negatief effect op het immuunsysteem. Daarom is goed blijven drinken belangrijk. Probeer minimaal 1,5 liter water te drinken. Uiteraard is thee ook een goede oplossing maar te veel koffie daarentegen weer niet.

Niet in het gezicht wrijven
Het klinkt misschien wat raar, maar probeer zo min mogelijk contact te maken met het gezicht. Een griepvirus komt makkelijk via de mond, ogen en neus in het lichaam terecht. Toch jeuk aan het gezicht? Graag daarna de handen wassen.

Genoeg vitamines
Voldoende vitamines binnen krijgen is vooral in de wintermaanden erg belangrijk. Veel mensen eten in de zomer allerlei soorten fruit, maar eten minder fruit in de winter. Dat is niet erg, maar probeer dan vitamine C, vitamine D en zink binnen te krijgen door vitaminepillen.

Bronnen:
Symptomengriep.com
Regionbedrijf.nl
Brabantsevacaturebank.nl

Tips tegen griepvirus