Momenteel zitten we in een uitzonderlijke situatie. Wereldwijd is het Coronavirus verspreid, zijn er vele mensen besmet en zitten landen in lockdown. Mensen worden geacht om thuis te blijven en alleen als het echt noodzakelijk is de straat op te gaan. Wel rekening houdend met de 1,5 meter afstand. Deze situatie vraagt van ons allemaal aanpassingen. Zo moeten de bedrijven die open blijven en werknemers nodig hebben op een andere manier  personeel werven. Op dit moment kan dit niet met een persoonlijk sollicitatiegesprek op locatie maar zijn videosollicitaties essentieel. Zo hebben bedrijven toch de mogelijkheid mensen aan te nemen tijdens de Coronacrisis. Graag lichten wij nader toe wat een videosollicitatie is en waar u op moet letten tijdens zo’n gesprek.

Wat is videosolliciteren?


Solliciteren via video is een sollicitatiegesprek dat u voert met een bedrijf waar u graag aan de slag wilt. Het is net een gewoon solliciatiegesprek, maar in plaats van bij elkaar in dezelfde ruimte te zitten, wordt deze sollicitatie online afgenomen. U moet u dus ook voor dit gesprek goed voorbereiden om een goede indruk achter te laten. Het allerbelangrijkste: zorg ervoor dat technisch gezien alles in orde is, u een goed verhaal heeft en dat u op beeld duidelijk en zeker overkomt.

Een videosollicitatie kan ook een video zijn waarin u uzelf presenteert aan het bedrijf waar u graag wilt werken. Op deze video stelt u uzelf voor en laat u uw potentiële werkgever zien wat u in huis heeft. Dit kan door middel van een interview dat u met uzelf aflegt door vragen in beeld te laten verschijnen en hier vervolgens antwoord op te geven. Natuurlijk zijn er allerlei creatieve mogelijkheden om een eigen draai aan zo’n video te geven. Belangrijk is wel dat de video past bij u en het bedrijf.

Waar moet u op letten met videosolliciteren?

  • Zorg ervoor dat u een ruimte heeft waar u ongestoord een gesprek kunt voeren of een filmpje kunt opnemen. Dit kan de keukentafel zijn, op zolder of aan uw bureau thuis. Als het maar voldoende verlicht is en u niet snel wordt afgeleid of overstemd door achtergrondgeluiden. Zorg dat u van voren wordt verlicht en niet van achteren, want anders ziet u eruit als een donker silhouet. Houd ook rekening met de achtergrond. Deze moet rustig en professioneel zijn.
  • Kies een apparaat van goede kwaliteit. Of dit nu een tablet, smartphone, pc of laptop is, als u  maar scherp in beeld bent en uw internetverbinding goed is. Gebruik bij een tablet of een smartphone een standaard zodat u die niet de hele tijd hoeft vast te houden. Controleer uw instellingen voor de webcam en audio zodat u zeker weet dat ze u kunnen zien en horen. Is de sollicitatie via Skype? Test het programma voor het gesprek alvast eens uit. Tip: zorg voor een professionele gebruikersnaam.
  • Oefen het gesprek vooraf met een bekende. Zo weet u hoe u visueel en inhoudelijk overkomt en waar u nog aan kunt werken. Creëer daarbij dezelfde setting als tijdens een echt sollicitatiegesprek: gebruik hetzelfde apparaat, in dezelfde ruimte met dezelfde internetverbinding. Stel uw beeldscherm of stoel zo af, zodat u tot ongeveer uw middel in beeld bent en de werkgever u goed kan zien.
  • Zorg voor een goede voorbereiding en lees u in over het bedrijf. Maar zorg ook dat u passende antwoorden klaar heeft op eventueel standaardvragen. Verdiep u ook in de persoon of personen waarmee u het sollicitatiegesprek gaat voeren.
  • Elimineer stoorzenders. Zorg ervoor dat niemand u tijdens het gesprek kan storen. U kunt andere aanwezigen informeren over uw gesprek en vragen om hier rekening mee te houden. Ook erg handig: zet uw telefoon op stil of uit (als u deze niet voor het gesprek gebruikt) maar denk ook aan huisdieren. Het is niet echt professioneel als uw kat plots op uw schoot springt tijdens de sollicitatie, de hond er doorheen blaft of uw kinderen ineens in beeld verschijnen.
  • Ook belangrijk: wees op tijd. Bel precies op het moment dat u de afspraak heeft. Of zorg dat u helemaal klaar zit als het bedrijf u belt. Leg een kladblok, A4-tje met vragen of gesprekspunten klaar en zorg dat een pen binnen handbereik ligt. Zet ook een glas drinken klaar, zodat u af en toe uw keel kunt smeren. En last but not least: check na afloop of de verbinding echt verbroken is voordat u tegen iemand praat over uw sollicitatie.

Videosollicitatie vooraf aan een gesprek

U kunt natuurlijk een motivatie en cv per mail sturen en u kunt ook uw creativiteit laten zien door een videosollicitatie te maken. Nu we thuis moeten blijven in verband met het Coronavirus en wat meer tijd hebben is dit zeker een goede tijdsinvestering.
Een videosollicitatie valt namelijk meer op en dit vergroot de kans om uitgenodigd te worden voor een videogesprek bij de werkgever.
Het is een goede manier om uzelf te presenteren en het geeft meteen een duidelijk beeld hoe u als persoon overkomt en wat uw kwaliteiten zijn. U kunt tegenwoordig heel makkelijk met uw telefoon of computer video-opnames maken en bewerken. Er zijn zelfs diverse softwareprogramma’s die u specifiek hierbij kunnen helpen. Het belangrijkste is dat het er professioneel uitziet zodat u de plank niet misslaat.
Natuurlijk kunt u dit ook uitbesteden aan een professionele partij.

Hieronder vindt u tips, waarop u kunt letten bij het maken van een videosollicitatie:

Lengte: hou het kort, maximaal 1.30 minuut.
Kwaliteit: zorg dat zowel het beeld als de audio van goede kwaliteit zijn.
Script: maak vooraf een script. Bedenk wat u wilt zeggen en hoe u het wil laten overkomen. Lees het script niet op, maar ben uzelf. Oefen uw verhaal totdat het natuurlijk voelt. U kunt een bekende vragen u hierbij te helpen.
Kleding: let goed op uw kleding en hiermee ook op uw uitstraling.
Omgeving: denk goed na over wat u op de achtergrond wilt zodat het past bij wat u wilt vertellen. Elimineer afleidende omgevingsgeluiden.
Houding: kijk in de camera, maak het persoonlijk, zit of sta rechtop en zorg voor een enthousiaste uitstraling.
Opsomming: zorg dat uw video meer is dan een opsomming van uw cv.
Creatief: laat uw persoonlijkheid zien, toon uw creativiteit en zorg dat ze u op een positieve manier onthouden.
Controle: laat anderen uw video eerst zien voordat u deze verstuurd. Zo kunt  u nog leren van de feedback.
Check: kijk eens op Youtube. Hier staan genoeg video’s op die u kunt gebruiken ter inspiratie voor het maken van een goede videosollicitatie.

Het belang van een foto op uw cv

Wilt u toch liever uw sollicitatie per mail versturen in plaats van het maken van een videosollicitatie? Dan kunt u ervoor zorgen dat uw motivatiebrief en uw cv er tot in de puntjes uitzien. Om de kans op een video sollicitatiegesprek bij een bedrijf of recruiter te vergroten, raden wij u aan een foto op uw cv te zetten. Gebruik hiervoor een recente foto zodat het bedrijf u bij een eventuele videosollicitatie herkent.
Weet wel: het plaatsen van een foto op uw cv is geen verplichting.

Hieronder sommen we een aantal voor- en nadelen op van het gebruik van een foto op uw cv.

– Een goede foto draagt bij aan uw personal brand.
– Een goede foto kan ervoor zorgen dat u tussen alle cv’s goed opvalt
– Mensen zijn zeer gevoelig voor afbeeldingen en foto’s. Van nature trekt onze blik daar meteen naartoe.
– Een foto maakt uw cv persoonlijker en hierdoor onthouden recruiters of bedrijven u  makkelijker.
– Zorg ervoor dat niet alleen uw foto van goede kwaliteit is, maar ook dat de inhoud van uw cv aansluit op uw professionaliteit.

The do’s and don’ts voor een goede foto

Hieronder zetten we alle do’s and don’ts op een rijtje, zodat u precies weet waar u op kunt letten bij een goede foto.

Do’s

zorg voor een recente foto
zorg voor een rustige achtergrond
zorg voor een professionele look
draag zakelijke kleding
kijk recht in de camera
zorg voor een haarscherpe foto
glimlach

Don’ts

geen vakantiefoto’s
geen foto waar uw partner (of kind) is weg gefotoshopt
geen selfies
geen snapchat foto
geen foto waarop u wegkijkt
geen wazige foto
geen donkere foto
geen vrijetijdskleding
geen foto met een glas drinken ( vooral geen alcoholische drank)
geen foto met een drukke achtergrond

Videosolliciteren

– Voorbeeld videosollicitatie via Zoom met werkgever en sollicitant –