De Markt in ‘s-Hertogenbosch is een centraal plein in de binnenstad. Het op een donk gelegen plein is het hoogste punt van de stad.

De geschiedenis van Den Bosch

‘s-Hertogenbosch kreeg in 1184 stadsrechten van graaf Godfried III van Leuven, die ook hertog van Neder-Lotharingen was als Godfried VII. Enige tijd daarvoor was het op grondgebied van Orthen ontstaan als een nederzetting van handelaren aan de samenloop van de Aa en de Dommel, die tegenwoordig samenkomen bij de Citadel in de stad. Het was de vierde stad van Hertogdom Brabant. De vroegste vermelding van ‘s-Hertogenbosch is in een document uit 1196. Het is een van de oudste steden van Nederland. In die tijd was het niet zo gebruikelijk dergelijke rechten expliciet vast te leggen en veel andere (nieuwe) steden in de Nederlanden namen het Bossche geschreven stadsrecht als voorbeeld.

In november 2013 werden bij werkzaamheden in een parkeergarage een Neanderthaler nederzetting ontdekt die dateert tussen 40.000 en 70.000 jaar voor Christus. Toen was wat nu Noord-Brabant is een kale zandige vlakte, een toendra. Er heerste toen de Würm ijstijd.

Typisch Den Bosch

Denk je aan Den Bosch, dan denk je natuurlijk meteen aan Bossche Bollen. Wanneer je het station uitloopt richting het centrum heb je aan je rechterhand dé Bossche Bollen bij banketbakkerij Jan de Groot. Den Bosch heeft een gezellig centrum, waar je zelfs een rondvaart kunt maken. Tevens is Den Bosch de hoofdstad van onze provincie Noord-Brabant.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/%27s-Hertogenbosch#Geschiedenis