De geschiedenis van Oss

Oss werd al meer dan 2000 jaar voor Christus bewoond. De oudste vermelding van de plaats stamt uit 1161. Oss kreeg gemeenterechten in 1286 door Hertog Jan I van Brabant. Het Kasteel van Oss werd omstreeks 1374 gebouwd. In 1399 kreeg Oss stadsrechten. De stad had veel te lijden onder de conflicten van Brabant en later de Habsburgse Nederlanden met Gelre, tot Gelre in 1543 door Karel V bij de Habsburgse Nederlanden werd ingelijfd.

Eind negentiende, begin twintigste eeuw, was voor de stad een roerige periode: Oss ging gebukt onder ernstige criminaliteit, die in het hele land associaties opriep met de misdaadpraktijken in het Noord-Amerikaanse Chicago. De zogenaamde “Bende van Oss” was berucht en gevreesd. De termen messensteker en messentrekker, die in de volksmond vaak met een knipoog worden gebruikt om een inwoner van Oss aan te duiden, refereren hier nog altijd aan. De film De bende van Oss (André van Duren, 2011) is gebaseerd op de gebeurtenissen uit deze tijd.

In 1881 kreeg Oss een eigen spoorwegstation, wat van groot belang was voor de aanwezige industrie. In de Tweede Wereldoorlog had Oss vanaf 1943 een NSB- -burgemeester. Tijdens de oorlog werden 252 joodse burgers uit de stad gedeporteerd en vermoord. Oss werd bevrijd op 19 september 1944.

De stad kreeg in 1968 een haven, die via het Burgemeester Delenkanaal werd aangesloten op de Maas. In 1994 werd de gemeente Oss verder uitgebreid, en in 2003 fuseerde de gemeente Ravenstein met Oss.

Oss is een stad in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, gelegen tussen ‘s-Hertogenbosch en Nijmegen. Het is de hoofdplaats van de gemeente Oss. De stad speelt een regionale rol als werk-, woon- en winkelstad. De stad is omringd door verschillende landschappen en ligt geologisch gezien op de rand van hogere, droge zandgronden en lagere, vochtige kleigrond, met de rivier de Maas in de nabijheid. Hoewel Oss een rijke historie kent – in het verleden was het de hoofdstad van Kwartier van Maasland van de Meijerij van ‘s-Hertogenbosch zijn er weinig overblijfselen uit het verleden bewaard gebleven. Wel zijn er nog een aantal monumenten die getuigen van het industriële verleden.

De betekenis van de naam Oss, tot de late middeleeuwen gespeld als Os en weer later – tot 1906 – gespeld als Osch, ligt niet eenduidig vast. De historicus Jan Cunen nam in 1932 nog aan dat er verband bestond met rundvee: de os siert al sinds de middeleeuwen het wapen. Door andere deskundigen werd een verband met de Germaanse Asen (of: Osen) gelegd. Tegenwoordig wordt aangenomen dat de naam hoger gelegen plaats aan het water betekent. Dit water was de Maas en de hoger gelegen plaats was de Heuvel, de kern van de bewoning.

Typisch Oss

Dit zijn een aantal leuke feitjes over Oss:

De grootste exportslachterijen van Europa staan nog altijd in Oss.

Mevrouw Reuvers-Ulijn, de vrouw van een melkboer uit Oss, bedacht in 1963 de vlaflip; een toetje bestaande uit yoghurt, vanillevla en aardbeienlimonadesiroop.

Bekende mensen uit Oss zijn:
Ruud van Nistelrooy (voetballer van FC Den Bosch/SC Heerenveen/PSV en Manchester United geboren op 1 juli 1976), Jan Marijnissen (8 oktober 1952; vanaf 1975 actief binnen de SP), Gerard Thoolen (1943-1996; acteur), John van den Berk (1967; houder van twee inviduele wereldtitels motorcrossen)

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Oss
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/oss-in-vogelvlucht
https://www.plaats.nl/oss/alles-over/weetjes/
https://www.bezoekdemaashorst.nl/locaties/1839474616/museum-jan-cunen