
44270732 – eindhoven, netherlands – may 24, 2015: day view of the old philips factory building and modern futuristic building in the city centre of eindhoven. western europe
De geschiedenis van Eindhoven
De stad Eindhoven ontstond in een moerasdelta van vijf riviertjes (de Dommel, de Gender, de Laak, de Tongelreep en de Rungraaf). Zij kreeg in 1232 stadsrechten en marktrecht van hertog Hendrik I van Brabant. Eindhoven moet gezien worden als een gestichte (en niet geleidelijk gegroeide) nederzetting binnen de stedenpolitiek van Hendrik I. Op de plaats van het oude kasteel uit de 15e eeuw ligt nu villa Ravensdonck, dicht bij het augustijnenklooster Mariënhage. In 1583 werd na het Beleg van Eindhoven de omwalling weer afgebroken. Binnen de wallen lag de middeleeuwse Sint-Catharinakerk, die in 1860 werd afgebroken en werd vervangen door de huidige neogotische kerk. De huidige kerk uit 1867 werd ontworpen door Pierre Cuypers en valt op door een koor naar het westen. Tussen 2004 en 2006 werd het koor van de middeleeuwse Sint-Catharinakerk met de daarin en er omheen begraven stoffelijke overblijfselen, opgegraven onder leiding van de Eindhovense stadsarcheoloog Nico Arts.
Ten gevolge van de industriële ontwikkeling trokken de Eindhovense fabrieken rond 1900 steeds meer werknemers aan. Dat waren onder meer de textielfabrieken van Elias, De Haes, de Bara (afgeleid van Baekers en Raymakers), tabaksverwerkers (Mignot & De Block, Henri van Abbe en Lurmans), stoomlederfabriek Gebroeders Keunen, de Koninklijke lucifersfabrieken Mennen & Keunen, sigarenkistmaker Brüning en de gloeilampenfabriek Philips vanaf 1891. De stad had economisch profijt van de fabrieken en fabrikanten.
Typisch Eindhoven en bekende bedrijven in Eindhoven
De stad van Philips, Vliegveld Eindhoven en PSV. Daar staat Eindhoven wel om bekend. Daarnaast opende hier de eerste Primark van Brabant. Tevens zit er de Technologische Universiteit in Eindhoven.
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eindhoven#Economie
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eindhoven#Geschiedenis